Kampanjer

Val 2018, Svenskarna och internet

Bild: Från www.iis.se Svenskarna och internet med licensen Creative Commons.

Vi har ett riksdagsval som närmar sig med stora steg. Det är inte säkert att man bestämt sig för var man ska lägga sin röst denna gång eller så är man stensäker. Oavsett så är det många som vänder sig till internet för att söka sig just politisk information.

Internetstiftelsen i Sverige, kanske mer känt som IIS, har gjort en valspecial i Svenskarna och internet. Svenskarna och internet brukar vanligtvis komma ut under hösten, vilket den kommer göra även i år. Eftersom IIS sett stort intresse kring just hur internet och sociala medier påverkar politiken så la de på några extra frågor kring just detta och presenterar den biten först. Den stora rapporten Svenskarna och internet kommer som vanligt att läggas ut till hösten.

Man kan se att förstagångsväljarna skiljer sig lite ifrån mängden när det gäller att söka information på internet. Hela 80 procent av förstagångsväljarna hämtar främst sin politiska information på webbsidor men använder även sociala medier i sitt sökande. Övriga väljare som ligger på dryga 70 procent har även dem börjat använda sig mer av internet när de ska ta del av politisk information, dock är det så att informationskällan som fortfarande står stadigt i toppen är tv:n. Just tv:n har under en lång tid varit den främsta informationskällan när det gäller att söka politisk information.

Vi brinner olika starkt i politikfrågorna och just ämnet politik kan det ofta bli heta diskussioner kring. Att diskussionerna kan bli långa och hetta till lite beror på att inte alla delar samma åsikt och det är något som inte alla kan hantera. En av fyra har valt att avstå från att utrycka sin åsikt kring politik på nätet det senaste året då det finns en stor oro kring hat och hot. Det är ofta man kan läsa i tidningar där människor blivit utsatta för tex hot pga. sådan anledning.

När man söker information på nätet kan det ibland vara svårt att veta om den är pålitlig eller inte. Du har säkert stött på falsk information flertalet gånger, det är inte alltid lätt att veta vilken källa det är till informationen som du tar del av. Facebook är en plattform där information kan spridas oerhört snabbt och det kan både vara trovärdig och sann information men även falska nyheter kan få stor spridning på plattformen. Det är bara 12 procent som anser att den politiska information som finns att ta del av på Facebook är tillförlitlig. Tar man samma jämförelse fast på internet i stort så är siffran uppe på 40 procent.

Tycker ni att det ni precis läst verkar intressant och vill läsa mer om IIS rapport, ”Valspecial 2018: En del av undersökningen Svenskarna och internet” så kan ni läsa den här: http://val2018.svenskarnaochinternet.se/.

Det var det sista vi hade att bjuda på tills vi hörs igen efter sommaren. Nu tar bloggen nämligen lite sommaruppehåll. Ta hand om er, njut av sommaren och stressa ner så mycket ni kan.

På återseende!

Dela detta: Facebook Twitter

Lämna en kommentar

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Mer från: Kampanjer