Information

Svenskar och internet 2017

Nästan alla i Sverige har idag tillgång till internet hemma. Den yngre delen av befolkningen använder dock internet mer ofta än den äldre delen av befolkningen. Emellertid så är det fler och fler av de som är 76 år eller äldre som använder internet i större utsträckning än tidigare år. Vanligaste sättet att koppla upp sig till internet är idag via smartphones eller surfplattor.

Sedan millennieskiftet har IIS (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) låtit svenska folket få svara på frågor om deras internetvanor. IIS sammanställer sedan informationen till en rapport vid namn ”Svenskarna och internet”. Denna rapporten sammanställs varje år och idag tänkte jag lyfta fram lite av det senaste från 2017.

Användandet av internet i Sverige har ökat kraftigt sedan millenniumskiftet. Där vi idag kan se att nästan alla svenskar har tillgång till internet hemma, medans runt millenniumskiftet var det enbart varannan svensk som hade tillgång till internet hemma. I tabellen nedan som är ifrån rapporten ”Svenskarna och internet 2017” gjord av IIS, så kan man se en tydlig ökning av internetanvändning, samt vilka produkter som är mer framträdande idag, såsom smartphones och surfplattor, än tidigare.

Bankärenden på internet

Att använda sig av internet för att handla på nätet eller betala sina räkningar stiger för varje år. Tjänster som Mobilt Bank ID och Swish används flitigt av svenska folket, där 73 procent av svenska folket använder sig av Mobilt Bank ID och hela 66 procent av befolkningen har betalappen Swish. Vidare så kan man utläsa att i år har det blivit en ökning av användandet av internetbank, där över 93 procent av befolkningen betalar sina räkningar via internet.

Sociala nätverk och kommunikation

Sociala nätverk ökar ständigt och Facebook växer fortfarande, cirka 56 procent av svenska folket använder sig av sociala nätverk dagligen. Man kan dock se ett trendbrott bland den yngre delen av befolkningen som i större utsträckning använder sig av andra plattformar, som exempelvis Snapchat. Snapchat används av 99 procent av alla flickor mellan 12 och 15 år och 95 procent gör det dagligen. Vidare så används Snapchat av över 80 procent av såväl män som kvinnor upp till 25 års ålder. Sedan faller användandet snabbt.

Att använda sig av direktmeddelande såsom exempelvis Messenger eller liknande chattar har ökat drastiskt under de senare åren där man kan utläsa att hela 83 procent av internetanvändarna använder sig av chattar och nästan hälften gör det dagligen.

Äldst är dock fortfarande bäst då det absolut vanligaste sättet att kommunicera över internet (vilket också är det äldsta) nämligen genom e-post brukas av hela 97 procent att Sveriges internetanvändare. Är ni sugna på att läsa hela rapporten ”Svenska och internet 2017” så kika gärna här

 

Tack IIS för ännu en trevlig rapport, jag hoppas att fler skall komma genom åren.

 

/ Carolina

Dela detta: Facebook Twitter

Lämna en kommentar

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Mer från: Information