Kampanjer

Så tjänar du pengar som affiliate

Affiliate-marknadsföring är ett gammalt och väl beprövat sätt för företag att samarbeta med bloggar och andra hemsidor för att marknadsföra sig. Men trots att konceptet funnits sedan 90-talet är det många som är osäkra på hur det egentligen fungerar. Här reder vi ut begreppen och guidar dig till att komma igång!

Affiliatemarknadsföring kan enklast beskrivas som en sorts provisionsbaserad digital marknadsföring. Om du har en hemsida eller en blogg som drar mycket trafik, så är utrymmet på din hemsida intressant för annonsörer som riktar sig till samma målgrupp som du. För att de ska vara villiga att köpa annonsplats för ett fast pris krävs i regel enorma mängder trafik, medan alternativet att bli affiliate passar perfekt för små och medelstora hemsidor. Som affiliate får du betalt i förhållande till hur bra resultat annonserna på dina hemsida levererar. Det finns en rad olika sätt att få betalt, nedan kan du läsa om några av de vanligaste varianterna.

Betalmodeller inom affiliate-marknadsföring:

– CPA (Cost Per Action) eller CPS (Cost Per Sale) innebär att du får betalt för konverteringar i form av antingen önskade händelser eller köp, antingen i procent av köpesumman eller med en fast summa. Denna är den vanligaste modellen för betalning.
– CPC (Cost Per Click) – innebär att du får betalt för de klick som genereras via din site.
– CPL (Cost Per Lead) – innebär att du får betalt för de ”leads” du drar in, dvs när när besökaren på något sätt registrerar sig på annonsörens site.
– CPI (Cost Per Impression) – innebär att du får betalt per visning, och kombineras vanligtvis med begreppet CMP (Cost Per Mille) som innebär beloppet som du får betalt när annons visats 1000 gånger.


För att du ska kunna lägga din tid och din energi på att skapa bra innehåll till din hemsida, istället för att på att leta annonsörer, kan det vara en god idé att ansluta sig till ett nätverk för affiliates. Det finns en rad sådana företag som agerar mellanhand mellan annonsörer och publicister, och som kan förmedla annonser till din site. Särskilda spårningslänkar medföljer då de bannerannonser du installerar på din sida, som spårar aktiviteten annonserna genererar så att du kan få betalt därefter. Nedan är en lista på populära affiliate-nätverk, och här finns en bra bloggpost om vad som är bra att tänka på när man väljer nätverk:

Dela detta: Facebook Twitter

Lämna en kommentar

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Mer från: Kampanjer