Information

Så A/B-testar du din hemsida

Det är många beslut som ska tas när man designar och planerar strukturen för sin hemsida. Misstänker man att valen man gör kommer att ha stor effekt på besökarens beetende på hemsidan, så kan det var en god idé att göra ett A/B-test.

 

A/B-tester, eller split testing som det också kallas, är ett av det mest effektiva verktygen som finns för att optimera en webbsida. I grunden är det väldigt simpelt – det handlar helt enkelt om att prova olika versioner för att se vilken som ger bäst resultat.
Istället för att gissa dig fram, när du bestämmer hur din hemsida ska se ut, så väljer du två eller flera av dina bästa förslag och testar dem mot varandra. Då kommer du att få data från riktiga besök att basera dina beslut på, istället för bara lösa gissningar eller tycke och smak. När du valt en vinnare fortsätter du sedan att förfina den, genom att testa olika delar och undersidor mot varandra.


Hur går det till i praktiken?

Det vanligaste sättet att A/B-testa, är att man lägger till ett javascript (ett enkelt testscript) på den sida du vill testa. Du lägger även till ett så kallat målscript på sidan som visar att en konvertering skett, det kan till exempel vara kvittosidan när någon genomfört ett köp.

Det finns en rad olika verktyg att ta hjälp av, som tex Visual Website Optimizer, Optimizely och Google Optimize 360. Med hjälp av verktyget visas dina olika besökare slumpvis till olika varianter av din hemsida, så att du sedan kan jämföra vilken version som gav bäst resultat.

Verktyget använder cookies för att hålla reda på olika besökare, så att den som besöker din hemsida varje gång visas till samma version. Det är viktigt både för att statistiken ska bli rätt och för att besökare inte ska bli förvirrade.

Ju mer du testar, desto mer kommer du att lära dig av dina besökares beteende och desto bättre kommer din hemsida och dina resultat att bli. Lycka till!

 

/Carolina

Dela detta: Facebook Twitter

Lämna en kommentar

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Mer från: Information