Kampanjer

Lyckas med e-handel

Är du sugen på att starta webbshop? Fördelarna med att driva e-handel är många, men det gäller att vara beredd på att det kan gå trögt i starten. Vi tipsar om bästa knepen för att komma i gång snabbt och nå framgång!

För den som vill sälja sina produkter över webben, eller driva en liten webbshop  gäller det att hitta andra sätt att konkurrera med än med stora lager och låga priser. Här har vi samlat en rad tips på hur man lyckas med sin e-handel.

Hitta en nisch

Idag kan det kännas omöjligt att hitta en egen nisch, men är man bara lite finurlig så går det faktiskt att hitta produkter eller nischer som ingen annan riktigt utnyttjat. Ett smart tips kan vara att prova att kombinera flera nischer i en ny produkt. Det finns till exempel många som arrangerar fiskeresor. Men hur många finns det som arrangerar fiskeresor speciellt för möhippor och svensexor? Och det finns många som säljer barnkläder. Men hur många finns det som säljer barnkläder inspirerade av ditt barns stjärntecken? Sådär kan man hålla på och kombinera olika idéer, tills man plötsligt hittar man det där guldkornet som tål att utvecklas till en fullskalig affärsidé.

Testa marknaden

Att du tror att du har en bra idé betyder inte per automatik att det är så. Här gäller det att försöka testa sin idé så tidigt som möjligt. Fråga runt bland människor som tillhör din tänkta målgrupp och se vilket gensvar du får. Ring runt till företag och fråga om de vore intresserade av din tjänst. Kanske leder samtalen istället till nya idéer!

Skapa ett koncept som inte är för lätt att kopiera

Internet domineras av stora drakar med enorma budgetar. Har du en bra idé som är enkel att kopiera så dröjer det inte länge förrän alla de stora aktörerna snappat upp din produkt och skapat egna varianter på den. Försök att hitta en twist, eller något som gör att produkten inte blir lika intressant om den inte köps just hos dig.

Satsa på en unik design eller formgivning

Lägg tid och energi på att skapa eller välja produkter med en tilltalande och egen design och formgivning, som gör att de står ut från mängden. Då har de automatiskt ett mervärde utöver sin funktion, och de hjälper dig att bygga ditt varumärke.

Konkurrera med värdefullt innehåll utöver det du säljer

Säljer du fiskeresor till möhippor och svensexor? Kanske kan du komplettera din webbhandel med en kul blogg, där du varvar tips om flugfiske med råd om hur man får ett fantastiskt äktenskap. Genom att erbjuda någonting utöver det du säljer på din hemsida så skapar du trafik, intresse och förtroende.

Sälj kringtjänster

Finns det någonting som kompletterar din tjänst eller produkt, som du skulle kunna lägga till i ditt erbjudande? Det är ett annat bra sätt att stå ut ifrån mängden. Kanske kan du gå ihop med en annan entreprenör och erbjuda fotmassage på fiskeresan, eller kanske medföljer det ett horoskop när man beställer en sparkdräkt i sitt stjärntecken?

När det kommer till att skapa mervärde och ge köpupplevelsen den där guldkanten som skiljer ett personligt företag från de stora bjässarna, så är det bara fantasin som sätter gränser. Ett handskrivet kort som medföljer varje beställning, eller en vacker inslagning, är också detaljer som gör helhetsupplevelsen bättre.

Rätt pris på rätt plats

Du som arbetar med e-handel är förmodligen väl medveten om att priset du sätter på dina varor påverkar försäljningen. Men har du tänkt på att det inte bara är hur högt eller lågt priset är, som har betydelse? Här är några andra faktorer, som är viktiga att tänka på

  1. Placera alltid priset i nära anslutning till produkten, så att det inte finns något utrymme för missförstånd. Använd ett tydligt typsnitt och en färg som kontrasterar mot bakgrunden
  2. Se till att varukorgen uppdateras varje gång en ny vara läggs till – inte bara till innehållet, utan även med ett nytt totalpris.
  3. Om du erbjuder rea eller rabatter, så ange alltid även ordinarie pris på ett tydligt sätt. Det kan vara smart att även lägga till en notering någonstans om hur mycket kunden sparar i procent – alla gillar ju att fynda! 
  4. Om slutpriset på en produkt är beroende av till exempel vilka tillval eller materialval man gör, så är det bra att skriva ut vilket prisintervall produkten befinner sig i.

 

/Carolina

Dela detta: Facebook Twitter

Lämna en kommentar

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Mer från: Kampanjer