Information

Internetdagarna 2017

I början på förra veckan så gick den årliga konferensen av internetdagarna av stapeln, större än någonsin. Internetdagarna är en stor konferens som anordnas av IIS (Internetstiftelsen i Sverige) och den vänder sig till alla som älskar internet. Konferensen är uppbyggd så att man har vissa föreläsningar gemensamt, dessa kallas Keynotes och sedan har man anmält sig till ett spår man tycker är intressant och följer under dagen. På Wpsyd Webhosting jobbar man ständigt med att förbättra våra tjänster och finnas tillgängliga på våra kanaler så givetvis besökte även vi internetdagarna i Stockholm för att suga i oss så mycket information vi kunde.

När vi anlände till konferensen så fanns det många utställare på plats för att dela med sig av sitt arbete och den kunskap de besitter. Internetdagarna är även till för att nätverka och hitta nya framtida partners. Det är inte bara information och utställare man får ta del av utan vi fick även bland annat se en lego-vägg där man fick lov att ta fram sitt barnasinne igen och släppa loss sin kreativitet vid. På plats fanns även en robotorkester som stod redo att underhålla alla besökare, ni ser att det var ett stort arrangemang så om just du älskar internet så kanske nästkommande internetdagarna kan vara något för dig.

Keynote

Under de två dagar som konferensen pågick så fanns det totalt sju keynote-talare. Dessa talare är noga utvalda och kommer från hela världen. Vi fick lyssna på allt från Sue Garnder som utsetts till en av de 100 mäktigaste kvinnorna av Forbez magazine till en före detta pirat DJ vid namn Matt Mason. Med bland talarna fanns även Cathy O´Neil, Molly Wright Steenson, Andreas Antonopoulos, Kentaro Toyama och Primavera de Filippi som även dem hade inspirerande och väldigt bra tal.

Nordic Domain Days

Dag ett så riktade vi in oss på domänspåret som i år var döpt till ”Nordic domain days”. Vi fick lyssna till IIS Vd Danny Aerts som berättade att IIS växer på i den fart som de önskar och dem hoppas att det får lov att fortsätta så. På plats fanns även motsvarande representanter från Norge, Danmark och Finland. Även dessa toppdomäner växer på bra, Finland är den 3e snabbast växande toppdomänen i Europa. De nordiska toppdomänerna är enade om att det hela tiden går att förbättra säkerheten, få bort det olagliga och att man ska försöka få allmänheten att förstå varför man behöver ett eller flera egna domännamn. Då många idag känner att de nöjer sig med plattformar som Facebook m.fl. där de känner att det finns allt som man kan tänkas behöva. Det man inte tänker på är att man inte äger sina bilder, sin information eller ens får bestämma över sitt innehåll till 100 procent själv. Har man då istället en egen domän så bestämmer man själv över sitt material och detta är absolut en av de största fördelarna med att ha en egen domän. Känner du här och nu att du håller med så är det bara att surfa in här för att se om just den domän du vill registrera är ledig.

Fake News

Dag nummer två så gjorde vi en liten avstickare, lämnade domänspåret och fick lyssna till ett spår som hette Fake News. Det handlade om precis det som det låter, falska nyheter och dess spridning på internet. Idag är det väldigt vanligt, nästan skrämmande vanligt faktiskt att det delas så mycket falsk information. Det kan vara din kollega, din kompis, din granne, ja vem som helst som är lite för snabb på den där dela knappen utan att tänka sig för. Det är enormt viktigt att stanna upp och tänka till innan man delar något, är detta verkligen sant? Kan man kolla källan? Känns det ens rimligt?
Även när ni ser material som kanske gör er väldigt glada, ledsna eller arga så måste man tänka till. Det är faktiskt då man ska fundera som mest på om det man precis sett är sant eller inte. Just falska nyheter har en tendens att röra upp känslor och de som sprider dessa från början känner till att ju mer deras falska nyheter upprör ju snabbare går spridningen och desto större blir den.

På detta spåret fick vi bland annat lyssna till Anders Mildner som tycker att det hat som finns på internet även har spridit sig ut på våra gator. Med sin journalistbakgrund berättar han att förr blev man uppringd och fick frågan ”kan du något om det här?” trodde man sig kunna något så fick man en följdfråga. Idag ringer dem istället och säger ”vad är din åsikt om detta?”. Anders tycker att vi lever i en dystopisk tid som präglas av en abstrakt rädsla som vi inte riktigt kan påverka. Han berättar även att det gjorts en undersökning hos Lunds alla åttondeklassare och dem fick frågan om vad dem var mest rädda för. Högst i toppen bland deras svar låg terror, krig och klimat.

En annan talare vi fick lyssna till var Ann-Marie Eklund Löwinder som är säkerhetschef på IIS. Hon berättade bland annat om att säkerheten på många företag är väldigt låg. Det är lätt att sa sig in mitt på ljusa dagen helt obemärkt om man skulle vilja. Några exempel hon gav var att man kan låtsas prata i telefon och verka lite upprörd och följa med någon som rökat in genom bakdörren, gå via en reception med arbetsklädsel eller verktygsväska eller varför inte ha fixat ett fake ID. Ann-Marie nämnde även att det är viktigt att aldrig någonsin dela med sig av användarnamn, lösenord, personnummer, pin, servernamn, systeminformation, kreditkortsnummer, scheman m.m.

Vi skulle kunna skriva ännu mer i detta inlägg men känner att vi ska sätta punkt här. Vill ni se någon av de keynotes som var på konferensen eller något annat material från föreläsningar som finns tillgängligt från internetdagarna 2017 så besök IIS Youtube-konto.

Kul att skriva i bloggen igen, ta hand om er så hörs vi!

/Jessica

Dela detta: Facebook Twitter

Lämna en kommentar

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Mer från: Information