Information

Har du koll på de senaste tekniska produkterna?

Då och då dyker det upp citat, i mitt flöde i den sociala mediavärlden som vi mer eller mindre ständigt befinner oss i. Ett av det citat som jag tänker på med dagens fråga ”Har du koll på de senaste tekniska produkterna?” är det kända citatet ”Inget är omöjligt. Det omöjliga tar bara lite längre tid.”.

Det är ett bra citat som tillskrivits både Winston Churchill och Walt Disney. Men oavsett vem som skrivit det så finns där en poäng, det är inte omöjligt att ha koll på de senaste tekniska produkterna det tar bara mycket lång tid och ofta hinner det komma något nytt, precis i samma stund som du lärt dig det gamla. I dagens blogginlägg kommer jag lyfta lite olika tekniska produkter som prövas, testa just nu!

Självkörande bilar

Det första jag vill lyfta idag är självkörande bilar! Utvecklingen av självkörande bilar har gått rasande fort de senaste åren och flera biltillverkare har redan i dag färdig teknik för helt självstyrande bilar. Mycket tankar åker runt i huvudet när man tänker på självkörande bilar. Är det säkert? Tänk om någon yttre fiende får tag i systemen och skapar kaos?

Likt alla stora tekniska förändringar i historien så kommer även denna tekniska möjlighet skapa oro tills den är testad under en längre period i samhället. Men utvecklingen av de självkörande bilarna visar på att det kommer ske betydligt mycket mindre bilolyckor, när vi människor lämnar ifrån oss ratten. Lite roligt (enligt mig) är tanken att man kan gå och lägga sig en sen måndag kväll i Malmö för att sedan sova gott och vakna upp utvilad i sin bil på tisdagsmorgonen i Stockholm. Baksidan med den självkörande bilen är (enligt många) att samhället och olika yrkesgrupper helt kommer att försvinna bort. Alla yrkeschaufförer kommer få hitta nya jobb, bensinmackarna kommer stängas ner, då tanken i nuläget är att det självkörande bilarna skall vara elbilar. Även vägkrogar och motell/hotell längs med motorvägar kommer vara ett minne blott. Jag kan verkligen förstå att många kan uppleva denna förändringen som jobbig och rent av lite sorglig.

Men vi får inte glömma att samhällen har alltid genom historien fått göra stora förändringar när nya tekniska utvecklingar tagit över, tänk bara på hur mycket som måste ha förändrats i samhället under slutet av 1800-talet då både elen, glödlampan, telefonen och bilen gjorde sitt intrång på samhället. Tänk sedan på hur vi hade haft det utan dem?

Kika gärna på denna animerade kortfilmen från Göteborgs Stad angående ytterligare vinster med den självkörande bilen, som t.ex. mer plats i samhället åt oss människor!

Alexa

Som nummer två idag vill jag lyfta något mindre samhällspåverkande än just självkörande bilar, men som dock kan få en att tänka på hur den tekniska utvecklingen kan komma att påverka vår vardag, nämligen Alexa-högtalaren. Nu är det säker många av er som aldrig hört om Alexa vilket inte är så märkligt för ett det mer korrekta namnet är Amazon Echo, som säljs via Amazon primärt på den amerikanska marknaden.

Högtalaren skulle enklast förklaras som en vanlig högtalare med en inbyggd Siri, men som i detta fallet går efter namnet Alexa. Till Alexa kan man koppla andra enheter. Alexa styrs via röstkommandon och du kan fråga ”henne” om det mesta, du kan få henne att spela upp låtar från ditt Spotify-konto och läsa högt ur din digitala kalender. Tanken är att man vidare skall kunna koppla Alexa till olika delar i ditt liv såsom exempelvis din matleverantör. Tanken är att du enkelt på morgonen bara kan öppna ditt kylskåp och ge inköpslistan via röstkommando direkt till Alexa, som i sin tur skickar detta vidare till din matleverantör, som sedan budar hem dina varor direkt till dörren.

Lampor, värme, tv, ja allt som är så kallade smarta produkter kan man sammankoppla med Alexa för att enkelt styra ens hem vi röstkommandon till en högtalare. Det kommer nog dröja några år innan denna produkt helt fungerar med vårt samhälle, men tanken av en Alexa i mitt kök är dock väldigt lockande.

Det var allt för denna gången, ta hand om varandra och njuta av dessa sista augustidagarna!

/ Carolina

Dela detta: Facebook Twitter

Lämna en kommentar

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Mer från: Information