Information

Google har gått över till “mobile first” – vad innebär det för dig?

Är din hemsida responsiv, så att den fungerar även på mobilen? Under 2018 sker en viktig förändring av Googles söksystem, som gör att det blir viktigare än någonsin.

Kanske har du hört talas om Googles planer på att gå över till ett “mobile first”-index för sin sökmotor? Det har ryktats om denna omvälvande förändring en längre tid och responsiva hemsidor belönas redan med mer trafik av Google, men 2018 blir året då det nya indexet rullas ut på allvar.

Det var länge sedan antalet sökningar som görs via mobiltelefoner och läsplattor med råge passerade dem som görs från datorer. För att sökresultaten ska fortsätta vara så relevanta som möjligt uppdaterar Google regelbundet sina sökalgoritmer, och nu har det blivit dags att anpassa dem efter den stora ökningen av mobil trafik.

För att förstå förändringen som sker, kan det vara bra med en förståelse för hur sökmotorer fungerar. Google samlar information om alla webbsidor på nätet i ett enormt index, en sorts katalog över alla sidor på internet. Det är detta index som sökmotorn sedan använder för att presentera sökresultat för användarna.

Tidigare har sökmotorn betraktat innehållet på nätet ur en skrivbordsanvändares perspektiv och inte ur en mobiltelefonanvändares. Nu byter Google helt enkelt glasögon och det blir den mobila versionen av varje sida som indexeras som primär, medan skrivbordsversionen blir sekundär. Tvärtom jämfört med tidigare, med andra ord.

För att undvika att din hemsidas trafik påverkas negativt av den nya indexeringen, är det viktigt att sidan visas korrekt och komplett på mobila enheter. Användaren ska inte behöva zooma eller bläddra och innehållet ska laddas snabbt. Det ska vara enkelt att interagera med innehållet, och knappar och menyer ska vara anpassade för mobila enheter. Om den mobila versionen av din hemsida redan erbjuder samma kvalitet som skrivbordsversionen, behöver du alltså inte fundera närmare över det förändrade indexet. Om du däremot är en av dem som skjutit i det längsta på att skapa en responsiv hemsida, ja då är det hög tid att sätta igång nu!

 

 

Dela detta: Facebook Twitter

Lämna en kommentar

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Mer från: Information