Information

5 vanliga myter om SEO

SEO står för Search Engine Optimization, eller på svenska: sökmotoroptimering. Poängen med SEO är att skapa så bra förutsättningar som möjligt för din hemsida att rankas högt av Google och andra sökmotorer. Men eftersom Google hela tiden ändrar sina algoritmer, förändras också förutsättningarna för SEO. Här har vi samlat 5 vanliga föreställningar om hur SEO fungerar som inte längre är aktuella.

Många länkar är mer värdefullt än mycket innehåll

Det stämmer att det är bra och viktigt att andra länkar till din hemsida. Men när det gäller så kallade bakåtlänkar, så är kvalitet betydligt viktigare än kvantitet. Sökmotorerna är smarta och de rankar dig bara högre om sidorna som länkar till dig är relevanta och av hög kvalitet, vilket leder oss in på nästa punkt.

Det spelar ingen roll vilka hemsidor som länkar till mig – alla länkar är bra länkar!

FEL! Google har stenkoll på vilken sorts sidor det är som länkar till din hemsida. Har du många länkar från dåliga sidor, spamsidor och eller andra oseriösa aktörer, så kommer Google att bestraffa din hemsida med en sämre rankning. Om du skulle upptäcka att icke önskvärda hemsidor länkar till ditt innehåll, så gäller det att agera. Det första du bör göra är att kontakta sidan som länkar till din, för att be dem ta bort länken. Om de inte hörsammar detta, så kan du be Google om hjälp genom att anmäla att du avvisar länken.

Ju fler sökord desto bättre

Dagarna då det räckte att skriva “tennis” i varannan mening för att ranka högt för sökordet “tennis”, är tack och lov förbi. Idag får det snarare motsatt effekt om du överdriver användandet av sökord, eftersom det bestraffas av sökmotorerna och uppfattas som oseriöst. Det är fortfarande viktigt att dina nyckelord finns med på din hemsida, men idag fokuserar sökmotorerna snarare på om att innehållet på din hemsida faktiskt besvarar de frågor som människor ställer på nätet om ditt ämne.

Pop-ups ger sämre rankning

Det stämmer att Google straffar sidor som använder störande pop-up-annonser, men det viktiga ordet här är just störande. Om du istället använder diskreta pop-ups som inte stör användarupplevelsen, utan exempelvis bara visas på en del av skärmen samt enkelt klickas bort, då har du ingenting att oroa dig för. Rätt använda är den typen av annonser extremt effektiva för att till exempel samla mailadresser.

Det är avgörande att använda H1, H2 och H3 på rätt sätt

Tidigare ansågs det vara av avgörande betydelse att man använde rubrikskategorierna H1, H2, H3 på rätt sätt, eftersom de utgjorde en viktig faktor när Google scannade av en hemsida. Idag har dock sökmotorerna blivit betydligt smartare, och de fungerar inte längre på det sättet. Många webbdesigners leker med rubrikerna för att skapa estetiska effekter, vilket idag är helt ok eftersom sökmotorerna förstår det. Du kan med andra ord välja fritt bland rubrikskategorierna och använda den du tycker blir snyggast.

Dela detta: Facebook Twitter

Lämna en kommentar

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Mer från: Information