Information

5 tips för en snabbare hemsida

5 tips för en snabbare hemsida

Ju längre en besökare måste vänta på att din sida laddar, desto större är risken att hen tröttnar och surfar vidare. Varje sekund är dyrbar – vi tipsar om hur du kan hålla hastigheten på topp med enkla medel!


Testa och håll koll

Det finns flera olika tester på nätet som du kan använda för att se hur snabbt din hemsida laddar och vad det är som tar tid. Skriv in din www-adress på Google Page Speed Insights eller på Pingdom Website Speed Test för att kolla hastigheten. Där får du även värdefulla tips om hur du kan göra din hemsida snabbare. Ett vanligt missförstånd är att hastigheten beror på vilken leverantör man väljer, men faktum är att hastigheten är något du i stor utsträckning påverkar själv.


Rensa och skär ned

Fundera på vad som är viktigt och relevant för din besökare, och fokusera på det på din första sida. Det är lätt hänt att man fyller sin hemsida till bredden med text, bilder och filmer, men ju mer och tyngre  innehåll där finns, desto långsammare blir din hemsida. Ett tips är att dela upp materialet och lägga mer på undersidor, så snabbar du upp hela sidan.


Välj rätt filformat

Det finns olika bildformat och beroende på vilket du väljer blir bilderna olika stora. Det är nästan alltid bäst att välja .jpg. Det är ett format som komprimerar bilden på rätt sätt så att den laddar snabbare. Välj bara .png för bilder med frilagd bakgrund, eftersom bilder i detta format blir tyngre att ladda än .jpg-bilder. Formatet .gif är till för animerade bilder (korta filmer utan ljud). Tänk på att de också är ganska tunga att ladda.


Välj rätt upplösning – inte för många pixlar

En hemsida brukar vara runt 1000-1200 pixlar bred när den visas på en stor skärm. Det betyder att det är onödigt med bilder som är större än så. Ju större och tyngre bilder desto långsammare går din sida att ladda. Välj därför en pixelbredd som stämmer med hur brett fältet där du tänkt placera bilden är.


Undvik onödiga script och plugins

Plugins är en av de vanligaste orsakerna till att Wordpess-sidor blir slöa. Fundera över vilka du verkligen behöver och skippa resten – de tar bara plats och gör att din sida tar längre tid att ladda. Du kan enkelt se vilka plugins som sinkar din sida genom att inaktivera dem och testa hastigheten både med och utan.

 

/Carolina

Dela detta: Facebook Twitter

Lämna en kommentar

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Mer från: Information