Information

5 steg för att lyckas som influencer

Att kunna försörja sig som Youtuber, bloggare eller Instagram-influencer är något som står högt upp på mångas önskelista. Vi ger dig fem tips på vägen!

Hitta din nisch och din målgrupp

Steg ett är att välja vilken nisch du vill etablera dig inom. Det är viktigt att du väljer något du verkligen brinner för och inte kommer att tröttna på, eftersom uthållighet är a och o för att lyckas. Sedan gäller det att definiera din målgrupp, så att du vet vem det är du talar till. Ju bättre koll du har på din publik, desto lättare blir det att skapa innehåll som de gillar!

Välj kanal och plattform

När du ska välja kanal och plattform gäller det att fundera både över var din målgrupp finns, och hur du själv trivs med att skapa innehåll. Tycker du om att skapa bilder? Då är Instagram plattformen för dig. Kanske föredrar du att vlogga? Då är Youtube din kanal. Vill du få följare inom B2B? Då kan LinkedIn vara det bästa forumet. Det är viktigt att välja sin primära plattform, för att kunna skapa innehåll som är optimerat just för den. Sedan kan det fortfarande vara en mycket god idé att även använda övriga kanaler – för att marknadsföra sin huvudkanal.

Skapa en strategi och en planering

Skapa en strategi för dig själv, så att du har en tydlig plan att följa och hämta inspiration i. Definiera vad du vill förmedla, vilken sorts innehåll du vill skapa och hur ofta du tänker publicera. För att du ska lyckas vara uthållig och fortsätta skapa innehåll även dagar då det kanske känns lite mer motigt, kan det vara en god idé att göra en kalender där du i förväg planerar vilka inlägg som ska produceras. På så vis slipper du vara påhittig och kreativ varje dag och du kan skapa flera inlägg åt gången som du sedan portionerar ut enligt ditt schema.  

Marknadsför, kommunicera och nå ut

Det spelar ingen roll hur fantastiskt innehåll du skapar, om ingen hittar det. I början är det ingen som känner till din kanal, och då gäller det att använda alla sätt som står till buds för att nå ut.

  • Kommentera i andra konton
  • Boosta dina populäraste inlägg med annonsering
  • Svara på följarnas frågor och kommentarer
  • Ta kontakt med andra influencers i din nisch och skriv gästinlägg hos dem
  • Korspublicera ditt innehåll i olika kanaler – men anpassa det till varje plattform för att undvika att det upplevs som spam.

Analysera, utvärdera och ha tålamod

Det är viktigt att kontinuerligt analysera och utvärdera hur det går för alla inlägg. Samla statistik och jämför olika sorters inlägg – snart kommer du att upptäcka mönster och lära dig vilken typ av innehåll som fungerar bäst. Samla även statistik över antal följare, likes, delningar och views. Att ha stenkoll på din statistik är en förutsättning om du vill inleda samarbeten med sponsorer och annonsörer. Skapar du bra och proffsiga rutiner för detta redan från början, så kommer det att löna sig i längden. Sist men inte minst: ha tålamod. Framgång och följare kommer inte över en natt, många av världens största influencers har jobbat i flera år för att bygga sitt varumärke. Om du arbetar hårt, har tålamod och är lyhörd för din publik så är du kanske en av dem om ett par år!

Dela detta: Facebook Twitter

Lämna en kommentar

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Mer från: Information